top of page
Image by Filip Zrnzević

הפרעות קשב  ותיאוריית הציידים-לקטים

מה הקשר בין לבזבז זמן על קניות באינטרנט, לשכוח חפצים בכל מקום, חרדה, דחיינות וציידים לקטים? 

רגישות חושית, העדפה של סביבה טבעית על פני סביבה עירונית, החלפה תדירה של מקום מגורים או עבודה, פרפקציוניזם, ואפילו תחושת הזדהות עם תרבויות שבטיות - הם כולם סימפטומים שמהווים חלק מתמונה גדולה יותר.
בעשרים השנים האחרונות, קיים עניין הולך וגובר בהיסטוריה האנושית. חוקרים פרסמו כתבים מרתקים על חברת הציידים-לקטים: חברה אנושית משגשגת, שהתקיימה במשך עשרות אלפי שנים לפני המהפכה החקלאית. 
מחקרים גילו על קיומו של "גן הנדודים", המשותף לציידים-לקטים ולבעלי הפרעות הקשב של ימינו. 
מה אפשר ללמוד מהתיאוריות האלו על האדם המודרני, וכיצד זה עוזר לטפל בהפרעות קשב וריכוז?

הפרעת קשב - איך מתפקד מוח של צייד בעידן המודרני?

 

בתור ציידים, היינו רגילים לתגמול מיידי. לא הייתה לנו אפשרות "להמתין בסבלנות" לתוצאות החיוביות של פעולה מסויימת: אם עלה בידנו להשיג אוכל - היינו זוללים את כולו, ואם עברה לידנו חיה שאפשר לצוד, היינו רודפים אחריה ללא השתהות.
אם שמענו רעש חזק, ידענו שצריך לברוח, כי יכול להיות שיש סכנה בסביבה. וחשוב מכל: היינו מוקפים כל הזמן באנשים אחרים, אנשי השבט שלנו.
במילים אחרות - תכנון לטווח הארוך לא הייתה חלק מסדר היום שלנו. החיים היו מיידיים. היכולת לשים לב לכל גירוי ולקבל החלטות מהירות הייתה הכרחית. היא העלתה את איכות החיים שלנו ויכלה אף להציל ממוות. 
אצל האדם הקדמון, היכולת הזו איפיינה את הציידים הטובים ביותר בחבורה. גם היום, הפרעות קשב מאפיינות לרוב גם יזמים מובילים, אנשי עסקים מצליחים וספורטאים מצטיינים. 
חושי הצייד והצורך האנושי בהתפתחות אישית, הם חלק בלתי נפרד מכך.

כוחו של הצייד

הכוח של הצייד נובע מהחושים: היכולת להקשיב לכל מה שמסביב, להריח, לראות שינויים ותזוזות ולהגיב אליהם בשניות. כמובן שאם נשים צייד כזה בכיתה, בחדר סגור או בקניון היתרונות הופכים להיות קשיים. 

כיום, אנחנו חיים בחברה בעלת דרישות שונות לחלוטין מאשר החברה השבטית, העתיקה. 

 

רגישות חושית, תשומת לב גדולה לגירויים קטנים וצורך מתמיד בחברה, הם דברים אשר האדם המודרני עלול לחוות כחסרונות בהיעדר מודעות וסביבה תומכת.

 

אם בימי קדם היינו מקבלים את מנת הדופמין היומית מלצוד חיית בר ולרדוף אחריה עד שארית כוחותינו, כיום אנחנו יכולים למצוא את עצמנו "צדים" נעליים או פלאפון חדש באינטרנט, ושורפים שעות שעות על גבי שעות בחיפוש המבצע הטוב ביותר או המוצר המושלם.

 

מאפיינים להפרעת קשב

האדם המודרני בעל "מוח הצייד", או בהגדרה השכיחה יותר - הפרעת קשב, יחוש צורך מתמיד בשינוי ובהתפתחות, רגישות לריחות ולצלילים, קונפליקט בין הרצון בחברה לרצון במרחב אישי, פרפקציוניזם, קושי בהסתגלות, ועוד. יהיה לו קל יותר להתרכז כשהוא בתנועה, והוא יהיה רגוע יותר בסביבה טבעית, בעיקר ליד אש או מים זורמים. 
לעתים קיימת נטיה לאבד דברים, לבצע פעולות אימפולסיביות, להחליף לעתים קרובות מקומות עבודה או מגורים, או קושי ליצור סדר יום קבוע. כמו כן, לעתים ישנה נטייה להתמכרות.
מחקרים מראים רגישות סביבתית גבוהה אצל בעלי הפרעות קשב. כתוצאה מכך, יש להם סבירות גבוהה יותר  לפתח סימפטומים גופניים או נפשיים בתגובה לארועי חיים או סביבות מלחיצות (חרדה, דיכאון או כאבים בלתי מוסברים והפרעות בתפקוד המיני).
 

סיבות להפרעת קשב

הפרעת קשב היא תוצאה של אדפטציה אבולוציונית, נוכחות של וראינט גנטי בשם DRD4 7r, אשר נקרא גם "גן הנדודים". מחקרים גנטיים הראו כי הוא משותף לבעלי הפרעות קשב ולציידים-לקטים. 
הוריאנט הגנטי משפיע על רמות הדופמין במוח. הוא אחראי על הרצון לזוז, לטייל ולקחת סיכונים. תאוריית "צייד בעולם של חקלאים" (Hunter vs. farmer theory) של החוקר הרטמן מצביעה על הקשר בין הגן הזה למצבים שכיום מוגדרים כהפרעות קשב.
 

האם הפרעת קשב יכולה להיות דבר חיובי?

כשמסתכלים על הפרעת קשב כחיסרון, היא הופכת להיות כזו. למרות שנהוג לחשוב עליה בהקשר של לימודים, יש לה השפעה על כל תחומי החיים. היא יכולה לגרום לקשיים חברתיים, התמכרויות, דחייה, תחושת תסכול וחוסר הגשמה עצמית. 

אבל כשמתחילים להסתכל עליה כדבר הנושא בחובו גם יתרונות - הדברים משתנים. בעזרת ליווי רגשי מתאים, סביבה תומכת, ובמקרים מסויימים גם טיפול תרופתי, "הפרעת" הקשב יכולה להפוך ליתרון עצום שמביא ליצירתיות והצלחה בכל תחומי החיים.

 

תיאוריית הנוודים - חמישה עקרונות לחיים עם הפרעת קשב

שבטים של ציידים-לקטים בסביבה טבעית מבססים את אורח החיים שלהם על תחושת יחד, התאמה לסביבה וזמן הווה. כדי ליהנות מהפרעת קשב (ולא לסבול ממנה), יש צורך ליצור את שלושת התנאים הללו גם בחיים המודרניים. 

לאורך השנים, פיתחתי חמישה עקרונות בעזרתם אני מלווה את המטופלים שלי אל אורח חיים מותאם ומיטיב יותר. העקרונות מבוססים על שיטות טיפול שונות (DBT, IPSRT ועוד), עבודה עם ילדים ומבוגרים בטבע במסגרת ארגון "שומרי הגן", וכמובן עבודה עם עשרות מטופלים בקליניקה.

 

1. הכרה של עצמי

שינוי מתחיל בלמידה: התבוננות עצמית בלתי שיפוטית, הכרה של הקשיים והיתרונות, הבנה של הכוחות והמגבלות של עצמי. הלמידה האישית משולבת בידע תיאורטי. 

בשלב זה אנחנו מניחים יסודות להמשך התהליך, ומתחילים לחזק את הביטחון וההערכה העצמית.

 

2. תחומי עניין אישיים

אנשים בעלי הפרעת קשב הם לרוב סקרנים מטבעם. כאשר הם נמצאים בסביבה דלה בגירויים, רמת הדופמין שלהם צונחת, והם מאבדים עניין. הפרעת הקשב היא כמו מצפן פנימי, שלא נותן לנו לוותר על התחומים שמעניינים אותנו.

בטיפול נשאל: מה נעים לי? מה מסקרן אותי? מה אני רוצה לעשות? עבודת עומק סביב נושאים אלה יכולה להביא לייעול של האנרגיה גם בשאר תחומי החיים, ולשליטה בנוכחות ובריכוז.

 

3. שגרת חיים יציבה ומאוזנת

בטיפול נשאף ליצור שגרה קבועה הכוללת פעילות גופנית, סנכרון של השעון הביולוגי עם הסביבה, שינה מסודרת, ועוד. להטמעה של ההרגלים האלו יש ערך בלתי מבוטל. יחד, נחקור ונבין יחד את הגורמים שכרגע מפריעים לשגרה כזו להתהוות.

נשים דגש מיוחד על סביבה טבעית: יער, נחל, מדבר, חוף ים. מחקרים הראו כי סביבה טבעית יכולה ליצור איזון ארוך טווח ברמת הדופמין. בטיפול נלמד כיצד לשלב את הסביבה הטבעית בשגרת היומיום.

4. מיידיות - צעדים קטנים, הישגים ברורים

הצייד רגיל לקבל תגמול מיידי על הפעולות שלו - אלו הם חיים בפידבק מיידי. העולם שלו הוא בלתי צפוי, והוא צריך להיות מותאם לשינויים אינסופיים. לכן, התמקדות בהווה היא הדבר החשוב ביותר. בטיפול אנחנו משתמשים בכלים מעולם המיינדפולנס כדי לקחת את תשומת הלב פנימה. 

תחושות של תקיעות ותסכול הן לרוב תוצאה של צעדים גדולים מדי (ולא של חוסר במוטיבציה). לכן, נפרק כל תהליך לחלקים רבים שיש בהם הצלחה, ותמיד ברור מהו "הצעד הבא".

5. שבט - למצוא את קבוצת השווים

 

מי השבט שלי? למי אני שייך? מה התפקיד שלי? האם השבט, כלומר הסביבה שאני נמצא בה, היא בריאה ותומכת? בטיפול נעבוד על יצירה ותחזוק של קשרים חברתיים מיטיבים.
ציידים לקטים היו חייהם בחברות שיווניות, בהן שייכות ושיתוף פעולה היו אבני היסוד.
לכן, אנשים בעלי הפרעת קשב יהיו לעתים קרובות עסוקים מאוד בנושא החברתי - בין אם בצורך וההשתתוקקות להיות חלק, או מצד שני רגישות גדולה לסימני דחייה.
ייתכן ומאפיינים אלו הם עקבות של מאות אלפי שנים בהן ציידים לקטים היו תלויים אחד בשני לרווחתם הפיזית והנפשית. בטיפול נלמד למצוא את קבוצת השווים שלי, נתמודד לעיתים עם חרדה חברתית, ונמצא את מקומי הייחודי בשבט.

6. ליווי וחניכה בעיניים טובות

 

חיים עם הפרעת קשב מלווים בקושי פנימי גדול. הביקורת החברתית מובילה להרבה ביקורת עצמית. פעמים רבות אנשים עם הפרעות קשב נמצאים ב"תסמונת המתחזה" - קשה להם להפנים את ההישגים ואת היכולות שלהם, והם נוטים לחשוב שלא הרוויחו אותם ביושר. 

טיפול, ליווי וקשר אמיתי ומיטיב עוזרים לבנות את הערך העצמי, שהינו הדבר הבסיסי ביותר ליצירת חיים שמחים ומאוזנים.

תודה על ההרשמה

הירשמו לקבלת עידכונים על מאמרים, הרצאות וקורסים

 

משה קדם - פסיכותרפיה משולבת

bottom of page