top of page
רקע גבעות ירוקות

פסיכותרפיה בגישת

Ecological Self Therapy

 
 
 

מהי גישת Ecological Self Therapy

 

זוהי גישה אינטגרטיבית הלוקחת השראה מפסיכולוגיה דינמית, טיפול קוגנטיבי-התנהגותי ,גישות ממוקדות גוף ומעולומות האקולוגיה העמוקה.

בגישה אנו מתמקדים בהיבטים המרכזיים בחיי האדם: חלקי עצמי , מערכות היחסים שלנו, והקשר שלנו עם הסביבה.

 
 

למי מתאים Ecological Self Therapy?

 

EST מתאימה לנשים וגברים שעוברים משבר נפשי, חווים תחושת תקיעות ואי מימוש עצמי, או מתמודדים עם קושי משמעותי בחיי היומיום. 
בין אם מדובר בביטויים נפשיים (לדוגמה חרדה, דיכאון, קושי בקבלת החלטות) או פיזיים (קשיים בתפקוד המיני וסימפטומים פסיכוסומטיים) - התהליך בקליניקה מייצר שינוי אמיתי, תחושת בהירות ושליטה. על ידי טיפוח אמונה, חוסן פנימי ויכולות תקשורתיות, האדם יכול לבנות חיים שהוא אוהב, מחובר אליהם, ושמח לקום לקראתם בכל בוקר.
לטיפול יש ערך רב עבור אנשים שמעוניינים לייצר שינוי לטווח הארוך. על ידי שיתוף ועיבוד החוויה האישית מדי שבוע, אנו בונים יחד תשתית רגשית ופיזית שנשארת אצל המטופל הרבה אחרי שהטיפול מסתיים.
 
 
 
 
 

מטרות הטיפול

מטרת הטיפול, אותה אנו מגדירים יחד במפגשים הראשונים, היא חלק בלתי נפרד מהתהליך. רוב המטופלים מתחילים להרגיש שינוי בחיי היומיום כבר בשבועות הראשונים. השינויים נשמרים לאורך זמן ומאפשרים למטופל ליצור את החיים ואת מערכות היחסים שהוא מעוניין בהן.

 

המפתח הוא איזון בין BEING - היכולת להיות ברגע, נוכחות והנאה מהחיים והדברים הפשוטים, לבין DOING - היכולת להציב מטרות ולהשיג אותן. בין אם המטרה שהוגדרה היא הפחתת חרדה, בחירת מקצוע, התגברות על משבר, יציאה מדיכאון, יצירת קשר משמעותי או כל נושא אחר, התהליך המשותף מייצר יסודות עמוקים בתוך המטופל הן פיזית והן רגשית. 

 

איך משיגים את מטרות הטיפול?

 

בקליניקה אנחנו עובדים על רכישת כלים כמו יכולת לויסות רגשי, פיתוח גבולות וקבלה עצמית, יכולת ליצור קשרים עמוקים ומשמעותיים, הכרה עמוקה של הגוף שלי ו"מחזוריו" הטבעיים, חיבור לרצון הפנימי ויכולת קבלת החלטות, נוכחות ברגע, וגם הנאה וסיפוק מהדברים הפשוטים.
אנחנו פועלים מתוך ההבנה שישנה מערכת של יחסי גומלין בין הגוף לנפש, כך שקשיים ואתגרים פיזיים משפיעים על המערכת הרגשית. בדרך להשגת בריאות וחוסן נפשי אנו מקדישים תשומת לב רבה לתחושות הפיזיות ולהרגלי החיים. נעבוד עם טיפול פסיכולוגי ממוקד, מיינדפולנס (מודעות לרגע ההווה ולתחושות הגוף), ונפתח הרגלי חיים בריאים כגון אכילה ופעילות גופנית. זהו היבט בלתי נפרד בדרך להשגת תחושות של רווחה, יציבות, מסוגלות ושביעות רצון.
המשבר, והסימפטומים הפיזיים או הרגשיים שמגיעים איתו, מהווים שער להתפתחות וצמיחה.
 

ארבעת השלבים של Ecological Self Therapy

 

שלב ראשון - אבחון ויצירת אופק טיפולי

בשלב הראשון, אנו מעלים את הבעיה שאיתה מגיע המטופל. יחד אנו מבינים לעומק מה מתרחש, ומה הסיבות שהובילו לכך. 
אנו בודקים מה הם התנאים הפסיכולוגיים (קשיים, מבנה אישיות, פסיכופתולוגיה), הסוציאליים (קשרים בין אישיים, משפחה), פיזיים (אורח חיים, שינה, אוכל, פעילות גופנית), ורוחניים (משמעות, מטרות חיים, אמונה). לצד זאת, אנו מבררים מהם המשאבים ונקודות החוזקה בחייו של האדם, הן אישית והן מבחינת קשרים עם הסביבה. 


נשאל את השאלות: מה היית רוצה להשיג בעזרת הטיפול? מה יעשה את הטיפול מוצלח?
זהו שלב שאורך בדרך כלל פגישה ארוכה יותר שבה ישנה עבודת עומק משמעותית, מיפוי והבנה של עולמו האישי של המטופל, שאיפותיו והדברים המודעים והלא מודעים שמעכבים אותו ומקשים עליו. 


לשלב זה יש משמעות תרפויטית ולעיתים הוא כשלעצמו מספיק על מנת לייצר שינוי. בסופו של שלב האבחון המטופל מקבל "מפת דרכים" אישית, שמתייחסת הן לפן הרגשי והגופני, בעזרתה הוא יוכל להגיע למקום בו הוא רוצה להיות - בין אם זה מקום פנימי (לדוגמה חיים ללא חרדות או דיכאון) ובין אם זה הישג או שאיפה (לדוגמה השגת זוגיות, מציאת עבודה משמעותית וכדומה).

 
 

שלב השני - בניית חוסן ומטרות קטנות

בשלב השני אנו מתחילים לבודד קונפליקטים פנימיים, פרדוקסים ואמביוולנטיות בנוגע לקשיים של המטופל (לדוגמה: אם לא אהיה בחרדה אז אהיה בסכנה, או: אם אכנס לזוגיות אז אפגע). אנו מבינים אותם מבחינה קוגניטיבית, ומנסים לייצר הישגים ומטרות קטנות.


בשלב זה המטופל מתחזק פיזית ונפשית, כך שהוא יכול להרגיש בטוח יותר בגופו ובעולם הסובב אותו. אנו מעמיקים את הקשר הטיפולי ובונים את החוסן הפסיכולוגי הן בקליניקה והן מחוץ לה - מה שנותן את הכלים להתמודד עם אתגרי החיים והטיפול. 


שלב זה לרוב אורך מספר חודשים, ובסיומו המטופל מרגיש חזק יותר, בעל ביטחון עצמי גדול יותר, וקשרים בינאישיים עמוקים יותר. כעת קיים שינוי ברור ומובהק בחייו - הסימפטומים שהפריעו לו בהתחלה מתחילים לרדת בצורה ברורה (אדם בעל קשיי שינה יצליח לישון באופן סדיר יותר, אדם הסובל מחוסר ויסות רגשי יתקרב אל האיזון, וכו').


אנו מוכנים לעבור לשלב הבא כאשר המטופל מרגיש שיש לו את היכולת להציב גבולות, לדבר את רצונותיו בצורה ברורה, ולטפח את בריאותו הפיזית. המטופל מרגיש ויטלי וחיוני בעקבות השינויים הפיזיים, ישנם קשרים חברתיים עמוקים ורחבים יותר, מחשבה בהירה והערכה עצמית.

 

שלב שלישי - העמקה

בשלב זה המטופל כבר מרגיש בשל וחזק יותר. אנו מתחילים להעמיק בסוגיות ליבה בחייו: יהיה שיח ישיר על נושאים כואבים, עיבוד של טראומה ואירועים מהעבר, התמודדות עם קשיים ומכשולים. בהדרגה, המטופל יתחיל להיחשף ולפעול בתוך האיזורים בחייו שמהם הוא נהג להימנע.


שלב הוא איטי יותר, אך מתאפיין בתחושת סיפוק גדולה. זהו שלב מעצים מאוד, בו ישנה המטופל ניגש ומתמודד עם מקומות שהיו מאד מפחידים בחייו. 
בשלב זה אפשר לראות סימפטומים נעלמים. הסביבה מתחילה להתייחס אל המטופל באופן שונה: לומדת להעריך, להתקרב ולראות אותו באור חדש. 
בשלב זה מתחיל משא ומתן פנימי וחיצוני האם להמשיך את הטיפול גם כאשר חלק ממטרות הטיפול כבר הושגו באופן ברור. חלק מהטיפולים מסתיימים בסוף שלב זה, דבר התלוי במטופל, בקשרים החברתיים שלו ובצורך שלו לעיבוד שבועי והמשך הטיפול.

שלב רביעי - קשר ותחזוק

בשלב זה חלק ממטרות הטיפול כבר הושגו, והשאר מרגישות כברות השגה. נתמקד בעיבוד שבועי, שיתוף קשיים והתמודדויות יומיומיות, מתן מענה לקשיים וקונפליקטים, חשיבה משותפת והמשך העמקה של השינוי והבריאות הנפשית. 


כאן כבר לא נדרשת דחיפות אקוטית. המטופל מרגיש בריא ויציב, אך אנו ממשיכים לתמוך בתהליך בפגישה שבועית וקשר טיפולי שהולך ומעמיק. שלב זה יכול להמשיך מספר שנים עד לרגע שבו המטופל מבקש ללכת לדרך עצמאית או להפחית את תכיפות המפגשים.

ארגז הכלים הטיפולי

 

בגישת Ecological Self Therapy אני משתמש בחשיבה דיאגנוסטית פיזית-נפשית. במילים אחרות, אני מסתכל על ההיבטים הפיזיים והנפשיים כמכלול שלם: הנפש והגוף הם יחידה אחת. 
את צורת החשיבה הזו פיתחתי במסגרת לימודי הפסיכותרפיה (פסיכוסומטיקה ופסיכותרפיה גופנית) והתואר השני בטיפול רגשי, וכן לאורך השנים בהן צברתי ניסיון טיפולי רב.


אני משתמש בכלים מתוך הטיפול הפסיכו-דינמי, אשר משלב מספר גישות שונות.
בחשיבה הטיפולית והדיאגנוסטית משתלבים גם לימודי האקומי, פסיכותרפיה גופנית, יסודות של גישות התנהגותיות וגופניות כמו DBT, ISPRT ו-SE, ניסיון ולימודים ברפואה טבעית, צמחי מרפא וגישות מזרחיות כמו מיינדפולנס ורפואה סינית.
תרגול פיזי מתמשך (מדיטציה, כושר, נגינה, תנועה ואומנויות לחימה), מושרשים גם הם בגישה שלי לריפוי בעזרת תרגול אישי והתפתחות אישית.

 

ייחודיות הגישה

 

העיקרון החשוב ביותר בגישת פסיכותרפיה משולבת הוא האמונה באדם, בכוחו וביכולתו לייצר שינוי, מערכות יחסים עמוקות וחיים טובים ומאוזנים.
לעומת גישות אחרות שמתמקדות בעבר ובקושי, Ecological Self Therapy שואפת אל ההווה והעתיד.

אנו עוסקים בעבר באופן פרגמטי ופונקציונלי: לא צוללים אל תוך חקירה אינסופית של מערכות יחסים מוקדמות, אלא לומדים על העבר ומפיקים ממנו כלים שימושיים ליישום שבועי, בתוך החיים. ניתן לראות שינויים פיזיים מובהקים תוך כדי הטיפול, סימפטומים גופניים ונפשיים שהולכים ומתמעטים.


למרות שבסיס העבודה הוא פסיכותרפוטי ורגשי, אנו מייצרים שינוי אמיתי ושבועי ע"י תרגול, הווייה, מיינדפולנס והעצמה. קיימת תחושה של למידה והתפתחות מתמדת, תחושת הכרה, אמונה ותקווה המתרחשות כבר מהמפגש הראשון. העבודה היא לא רק רגשית אלא גם פיזית, ובכל מפגש ניתן להרגיש התקדמות. 
בריאות גופנית נפשית, קשרים בינאישיים וחוסן הם חלק בלתי נפרד מהגישה. תחומים אלו הולכים ומתפתחים בכל פגישה, ואותם המטופל נושא עימו לכל אורך חייו.

 
 
 

הייחודיות של טיפול רגשי ממוקד

העיקרון החשוב ביותר בגישת טיפול רגשי ממוקד היא האמונה באדם, בכוחו וביכולתו לייצר שינוי, מערכות יחסים עמוקות וחיים טובים ומאוזנים.
לעומת גישות אחרות שמתמקדות בעבר ובקושי, טיפול רגשי ממוקד שואף אל ההווה והעתיד.

אנו עוסקים בעבר באופן פרגמטי ופונקציונלי: לא צוללים אל תוך חקירה אינסופית של מערכות יחסים מוקדמות, אלא לומדים על העבר ומפיקים ממנו כלים שימושיים ליישום שבועי, בתוך החיים. ניתן לראות שינויים פיזיים מובהקים תוך כדי הטיפול, סימפטומים גופניים ונפשיים שהולכים ומתמעטים.


למרות שבסיס העבודה הוא פסיכותרפוטי ורגשי, אנו מייצרים שינוי אמיתי ושבועי ע"י תרגול, הווייה, מיינדפולנס והעצמה. קיימת תחושה של למידה והתפתחות מתמדת, תחושת הכרה, אמונה ותקווה המתרחשות כבר מהמפגש הראשון. העבודה היא לא רק רגשית אלא גם פיזית, ובכל מפגש ניתן להרגיש התקדמות. 


בריאות גופנית נפשית, קשרים בינאישיים וחוסן הם חלק בלתי נפרד מהגישה. תחומים אלו הולכים ומתפתחים בכל פגישה, ואותם המטופל נושא עימו לכל אורך חייו.

 
 

תודה על ההרשמה

הירשמו לקבלת עידכונים על מאמרים, הרצאות וקורסים

 

משה קדם - פסיכותרפיה משולבת

bottom of page